Google Fred update

Google Fred update

Het is niet bevestigd door Google, maar het lijkt erop dat er wederom een update is geweest in het Google algoritme. Google bevestigt overigens vrijwel nooit of er een update heeft plaats gevonden. Hun algemene statement is dat zij dagelijks bezig zijn met het verbeteren van het algoritme / zoekresultaten.

Waarom de naam “Google Fred Update”?

De Google Fred update heeft op 8 maart 2017 plaats gevonden. Alle grote updates in het algoritme van Google hebben een naam. Van Panda en Hummingbird tot Penguin. En deze update heeft in de SEO wereld de naam “Fred” gekregen.

Welke sites zijn “getroffen”?

De update heeft voornamelijk impact op de “black hat” SEO wereld. Dat houdt in dat men zoekmachine optimalisatie heeft doorgevoerd die niet voldoet aan de Google richtlijnen.

Het lijkt er op dat er 2 soorten websites zijn er geraakt, namelijk:

  1. Websites met slechte content gefocust op affiliate marketing & andere advertenties
  2. Websites met veel low quality backlinks

Onderstaand een toelichting op deze 2 soorten websites.

Websites met slechte content gefocust op affiliate marketing & andere advertenties

Het zijn bijna allemaal content sites, vaak in een blog template. Deze websites hebben vaak als doel om kliks te genereren op advertenties of affiliate links. De websites zijn niet geschreven door een expert. Maar zijn voornamelijk geschreven om bezoekers binnen te halen via zoekmachines. En vervolgens hen door te laten klikken naar een andere website. De website eigenaren verdienen geld aan deze kliks.

Voorbeeld:

  1. Je zoekt een nieuw koffiezetapparaat en je wilt het beste apparaat dat er te krijgen is
  2. Je zoekt in Google op: “beste koffiezetapparaat”
  3. Een van de zoekresultaten heeft als titel: “De top 10 koffiezetapparaten van 2017”
  4. Je klikt op het resultaat en ziet een pagina met 10 koffiezetapparaten
  5. Deze top 10 is echter nergens op gebaseerd, er zijn geen tests of onderzoek gedaan. Het is een willekeurige opsomming van 10 apparaten waar een kort artikel over is geschreven. Onder elk artikel vind je een link naar een webshop waar het apparaat wordt verkocht.
  6. Als jij op de link klikt en het koffiezetapparaat koopt, verdient de website-eigenaar een % van jouw aankoopbedrag.

Inhoudelijk dus geen sterke site. Maar gemaakt om hoog te scoren in zoekmachines. En geld te verdienen aan jouw bezoek. De site is niet gemaakt om je objectief te helpen met de aankoop van een koffiezetapparaat.

De content en de advertenties zijn vaak moeilijk uit elkaar te houden. In landen om ons heen vind je veel van deze sites. Ze bevatten vrijwel allemaal affiliate links naar Amazon (internationale webwinkel). Dit soort websites zagen een gigantische drop in hun organisch verkeer vanuit de Google zoekmachine, van maar liefst 50 tot 90 procent.

Websites met veel low quality backlinks

Een backlink is een link van een andere website naar jouw website. Heb je veel backlinks van websites met een lage kwaliteit? Dan zal je negatieve gevolgen ondervinden van deze update. Dit kunnen ook links zijn van PBN (Private Blog Networks). PBN’s worden gezien als black hat SEO praktijken.

 

Bronnen:
Searchengineland
TheSEMpost