Wat is Malvertising?

Malvertising staat voor malware en advertising. Bij malvertising wordt malware verspreidt via advertenties (reclame banners) op websites.

Wat is malware?

Malware wordt gebruikt om toegang te krijgen tot computers, computers te verstoren en/of om gevoelige informatie te verzamelen.

Wat is het doel van malvertising?

Via malvertising wordt kwaadaardige software op je PC, tablet of smartphone geplaatst. Bijvoorbeeld virussen, plugins of cookies (die bijvoorbeeld je crecitcard gegevens doorgeven). Of er wordt ransomware op een PC geplaatst waardoor deze onbruikbaar wordt en dit alleen ongedaan kan worden gemaakt door een geldbedrag over te maken naar de eigenaar van de ransomware.

Hoe werkt malvertising?

Een malafide partij koopt advertentieruimte in bij een advertentienetwerk. Een advertentienetwerk zorgt ervoor dat online advertenties worden getoond op diverse (gerenommeerde) websites, bijvoorbeeld Nu.nl. Dit gebeurt zonder tussenkomst van mensen. Het is een geautomatiseerd systeem. Websites, zoals Nu.nl, verkopen advertentieruimte aan deze advertentienetwerken. Medewerkers van Nu.nl weten niet welke advertenties er op de site worden getoond. Ze kunnen wel filteren op bijvoorbeeld seksgerelateerde advertenties en voorkomen dat deze worden getoond op de site. Ook kan men advertenties met malware opspeuren, maar niet altijd. Voordat men erachter komt dat een advertentie is voorzien van malware zijn er vaak al diverse website bezoekers besmet met de malware.

Hoe kun je besmetting met malvertising voorkomen?

Houd je software up to date. Zorg dat je de laatste browser versie gebruikt. Zorg voor een goede virusscanner op je PC, tablet of smartphone. Of gebruik een Adblocker (deze software voorkomt dat er advertenties worden getoond op websites).