Pinterest en SEO

Hoe zorg je dat je afbeeldingen op Pinterest goed worden gevonden?

Hoe zorg je ervoor dat je pins (afbeeldingen) op Pinterest goed gevonden worden? Niet alleen binnen Pinterest maar ook daar buiten, in zoekmachines? Onderstaand meer info over het optimaliseren van je afbeeldingen en kanaal in Pinterest.

Zakelijk versus persoonlijk account

Ik ga ervan uit dat je je Pinterest pagina hebt aangemaakt als bedrijf (zakelijk account) en niet als privé persoon (persoonlijk account).

Bij een zakelijk account krijg je o.a. inzage in statistieken van je pagina. Hier kan je een zakelijk account aanmaken: https://business.pinterest.com/nl

Heb je een persoonlijk account dat je wilt omzetten naar een zakelijk account? Dat kan hier. Eerst even inloggen en klik vervolgens op de rode knop “Convert your excisting account”.

Engels of Nederlands op Pinterest?

Goede vraag. Want veel Pins op Pinterest zijn in het Engels. Dus je bent geneigd om ook in het Engels te communiceren op Pinterest. Maar wie is je doelgroep? Hema richt zich met hun account alleen op de Nederlandse markt dus is volledig in het Nederlands geschreven: https://nl.pinterest.com/echthema/

En KLM vervoer internationale passagiers. Dus zij communiceren in het Engels op hun pagina: https://nl.pinterest.com/KLM/ Zorg in ieder geval dat je consequent Nederlands of Engels (Duits, Frans etc…) toepast.

Begin bij het begin: je profiel pagina

Pinterest Accountinstellingen SEO

  1. Klik rechts bovenin op je bedrijfslogo / profielfoto
  2. Er verschijnt een uitklapmenu. Klik op Instellingen.
  3. Schrijf bij “Over jou” een goede & duidelijke beschrijving van je bedrijf en diensten.
  4. Op de pagina Accountinstellingen zorg je dat onder Zoekprivacy het vakje “Je profiel verbergen voor zoekmachines (bijv. Google)” uitstaat.
  5. Zorg dat je bedrijfsnaam klopt en duidelijk is. Heet je bedrijf “Juicy Lucy Kledingwinkel” dan zet je dit er neer. En niet alleen “Juicy Lucy”. Of “Juicy Lucy kledingboetiek”. Probeer te denken zoals je klanten denken. En die zullen eerder ‘kledingwinkel’, dan ‘kledingboetiek’ gebruiken.
  6. Gebruikersnaam aanpassen? Houd er rekening mee dat dan de URL van je Pinterest pagina ook wijzigt. En dat je alle URL verwijzingen op je eigen site naar je Pinterest pagina moet aanpassen.
  7. Vergeet niet de URL (bijvoorbeeld: www.https://www.bijroozen.nl/) van je website in te vullen. En deze ook te bevestigen, klik op de button “Website bevestigen”(je websitebouwer zal je wellicht hierbij moeten helpen). Pagina’s met een geverifieerde website lijken voorrang te krijgen in de Pinterest zoekresultaten.

Pinterest borden optimaliseren

Pinterest bord en seo

Gebruik voor ieder bord een titel waarop mensen zouden kunnen zoeken. Dus een bord over rode bloemen kan je noemen “De rode natuur op zijn best”. Maar daar zoekt niemand op. Naar ‘rode bloemen’ zullen mensen wel zoeken.

Zorg tevens dat er een beschrijving van het bord bijstaat. Deze beschrijving moet het bord zo goed mogelijk weergegeven. Gebruik wederom woorden die jouw doelgroep ook zou gebruiken en vermijd vakjargon. In de autobranche wordt vaak het woord “occasion” gebruikt. Maar een koper zal eerder zeggen dat ie op zoek is naar een “tweedehands auto”.

Pins (afbeeldingen) optimaliseren

Pinterest afbeeldingen beter vindbaar maken

Beschrijf uitgebreid waar je afbeelding overgaat. En plaats een URL naar je website of webshop in de beschrijving van de afbeelding.

Onderstaand zie je een afbeelding met 2 gele stoelen. En daaronder een foute en een goede beschrijving voor bij deze afbeelding. Het uitgangspunt is dat Pinterest en zoekmachines slechts computers zijn. Deze kunnen niet zien / begrijpen wat er op een afbeelding staat. Door middel van een beschrijving kan je hen aangeven wat er te zien is op de foto en bij welke zoekopdrachten deze afbeelding getoond kan worden.

afbeelding en foto pinterest optimaliseren

FOUT – VOORBEELD:

Twee gele stoelen.

GOED – VOORBEELD:

Twee gele retro stoelen met bruine houten poten. Naast een ronde houten tafel met groene plant in grijze plantenpot. Achter de okergele stoelen hangen witte linnen gordijnen. De houten laminaat vloer zorgt dat de gele vintage stoelen goed tot zijn recht komen. Passen goed in een modern, industrieel of klassiek interieur. Meer info: https://www.gelestoelen.nl

That’s all

Het is niet moeilijk maar je moet er even wat tijd aanbesteden, succes!