Wat is een Adblocker?

adblocker

Je leest er de laatste tijd steeds meer over: adblocking en adblockers. Wat is het en wat kan je ermee? Onderstaand lees je meer over adblockers en de voor- en nadelen.

Wat is een adblocker?

Adblocking is een technologie die ervoor zorgt dat online advertenties en banners niet worden getoond. De advertenties en banners worden, voordat deze zijn geladen, geblokkeerd in de browser. (Voorbeelden van browsers: Chrome, Internet Explorer, Firefox).

Onderstaand zie je welke advertenties niet meer getoond worden met behulp van een adblocker:

wat is een adblocker

Wie gebruiken er adblockers?

Mensen die geen online advertenties willen zien. Inmiddels zijn dit ongeveer 200 miljoen mensen wereldwijd. Bekende adblockers zijn AdBlock en AdBlock Plus. Deze blockers kunnen als plugin worden gebruikt i.c.m. de Chrome en Firefox browsers.

Waarom een adblocker gebruiken?

  • Je wilt geen online advertenties meer zien
  • Je wilt dat website pagina’s sneller laden (het laden van advertenties kost extra tijd)
  • Je wilt malware op je computer voorkomen
  • Je wilt website pagina’s rustiger weergeven (er zijn geen bewegende/afleidende advertenties meer in beeld)
  • Je wilt je online privacy extra beschermen (er kunnen geen tracking cookies kunnen worden geplaatst)

Voordelen van een adblocker

Doordat de advertenties en banners worden geblokkeerd voordat ze zijn geladen, zorgt dit voor een snellere laadtijd van de opgevraagde pagina. Je wilt bijvoorbeeld het laatste nieuws op Nu.nl lezen. Als je geen adblocker gebruikt duurt het 3 seconden voordat de pagina volledig in beeld is. Met adblockers kan de laadtijd worden verlaagd naar <1 seconde. Je hoeft dus minder lang te wachten voordat je het laatste nieuws op Nu.nl kan lezen.

Doordat er geen tracking cookies kunnen worden geplaatst kan er ook niet aan retargeting worden gedaan. Hierdoor kan de adverteerder of het mediabedrijf jouw online gedrag niet volgen.

Nadelen van Adblockers

Nieuwssites zoals Nu.nl bieden gratis nieuws aan. Zij hebben echter een nieuwsredactie in dienst, fotografen en journalisten. Deze medewerkers moeten maandelijks een salaris ontvangen. Het verdienmodel van sites zoals Nu.nl is dat ze inkomsten genereren uit de online advertenties. Als iedereen Adblockers gaat gebruiken en niemand meer op de online advertenties en banners klikt heeft Nu.nl geen inkomsten meer. Dit betekent dat zij moeten stoppen met hun activiteiten of alleen nog nieuws aanbieden tegen betaling.

Sommige websites kunnen detecteren dat je een adblocker gebruikt. Ze blokkeren dan de toegang tot de website. Je moet dan eerst de adblocker uitzetten voordat je de site kan bezoeken.