Meest gebruikte zoekmachines in 2022 wereldwijd en in Nederland

meest gebruikte zoekmachines 2022

Welke zoekmachines worden er wereldwijd gebruikt in 2022?

Elk jaar wordt dit artikel bijgewerkt naar aanleiding van nieuwe data. Maar veel hoeft dit niet te worden aangepast. Want het is al lange tijd zo dat Google Search op nummer 1 staat m.b.t. meest gebruikte zoekmachines in de wereld. Bovenstaand vind je een grafiek die het gebruik van zoekmachines weergeeft in 2022 (jan tm jun 2022). Zoals je ziet wordt Google in 2022 door bijna 92% wereldwijd gebruikt om informatie op te zoeken op internet.

Bing mag zichzelf nummer 2 noemen, maar met slechts 3,04% procent marktaandeel loopt Bing aanzienlijk achter op Google Search. Bing is een zoekmachine van Microsoft en werd voorheen Live Search en MSN Search genoemd. In 2011 werd de naam Bing geïntroduceerd en er is 100 miljoen dollar uitgegeven om deze zoekmachine meer naamsbekendheid te geven. Zodat Bing marktaandeel kon wegsnoepen van Google, maar dit is slechts in beperkte mate gebeurd. Bing is de standaardzoekmachine van de Microsoft Edge browser (voorheen heette deze Internet Explorer).

Bing wordt op de voet gevolgd door Yahoo! met een aandeel van 1,42%. Wereldwijd neemt het gebruikt van Yahoo steeds meer af. Yahoo wordt relatief veel gebruikt in de Verenigde Staten maar ook daar neemt het gebruik af. 

Wat zijn Baidu en Yandex?

Van Google, Yahoo! en Bing heb je waarschijnlijk wel ooit gehoord. Maar Baidu en Yandex kom je niet elke dag tegen. Onderstaand een korte uitleg omtrent de andere zoekmachines die in het diagram voorkomen:

Baidu

Baidu logo

Baidu is een Chinese zoekmachine. In China heeft Baidu een marktaandeel van 81,12%. De zoekmachine wordt gecensureerd door de Chinese overheid. In 2010 heeft Google zich terug getrokken als zoekmachine aanbieder uit China vanwege de censuur. Doordat Google zich terugtrok uit China is het marktaandeel van Baidu aanzienlijk gestegen. Bing heeft een aandeel van 7.58% en Sogou 4,41%. Sogou is een zoekmachine van een Chinees bedrijf.

Yandex

Yandex logo

Wat voor ons Google is, is Yandex voor internetters in Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Google (49,35%) en Yandex (48,11%) vechten allebei om zoekmachine nummer 1 te worden in Rusland. Yandex staat in Nederland geregistreerd om fiscale redenen, maar het operatieve hoofdkantoor staat in Moskou. Opvallend is dat Yandex door 0,42% van de Nederlanders wordt gebruikt.

Bovengenoemde data heeft betrekking op jan t/m jun 2022.

Welke zoekmachines vallen onder ‘overige’?

Enkele voorbeelden van zoekmachines die onder de kolom ‘Overige’ vallen.

Naver

Naver logo

Naver is een Zuid-Koreaanse zoekmachine opgericht door voormalige Samsung medewerkers. De naam Naver is afgeleid van het Engelse woord ‘navigate’ (navigeren in het Nederlands).

DuckDuckGo

DuckDuckGo logoDuckDuckGo is een zoekmachine die steeds populairder wordt. De stijgende populariteit heeft DuckDuckGo te danken aan de privacy die de zoekmachine biedt aan gebruikers. DuckDuckGo slaat geen privé gegevens op. Google probeert persoonlijke zoekresultaten te tonen aan iedere gebruiker, en doet dit o.a. op basis van zoekgeschiedenis. Vanaf 1 maart 2020 wordt op Android telefoons de optie aangeboden om DuckDuckGo in te stellen als de standaardzoekmachine. Dit kan het marktaandeel flink laten toenemen in de komende jaren. DuckDuckGo wordt door 1,03% van de Nederlanders gebruikt (jan tm jun 2022).

Ecosia

ecosia zoekmachineEcosia is een zoekmachine die steeds populairder wordt. De reden hiervoor? Ecosia gebruikt haar inkomsten om bomen te planten. Het is dus een groene en duurzamere zoekmachine.

Welke zoekmachines worden er in Nederland gebruikt?

Ook in Nederland werd in de Google zoekmachine het vaakst gebruikt, namelijk door 93,76%. Wereldwijd zat dit in de eerste helft van 2022 op 91.97%. Dus in Nederland is Google Search nog iets populairder dan het wereldwijde gemiddelde gebruik. Daarna volgt Bing met 3,39%.

Nederlanders zijn gesteld op hun privacy. Want op nummer 3 staat DucDuckGo met 1,03%. Deze zoekmachine wordt hierboven in het artikel beschreven en is de zoekmachine die de privacybescherming van de gebruiker op nummer 1 zet.

Bron: gs.statcounter.com