Gratis foto’s en afbeeldingen voor je website

Gratis afbeeldingen en foto's voor je website

Steeds vaker ontvangen bedrijven een factuur voor het gebruik van bepaalde foto’s op hun website. Deze foto’s heeft men “gevonden” op het internet. Elke foto is echter door iemand, meestal een fotograaf, gemaakt. En zij verdienen hun boterham met deze foto’s. Dus logisch dat je deze foto’s niet gratis mag gebruiken.

Gratis foto’s

Er zijn genoeg websites die foto’s en afbeeldingen aanbieden tegen betaling. Maar niet ieder bedrijf heeft voldoende marketingbudget voor het aanschaffen van deze foto’s. Gelukkig zijn er ook sites waar je gratis afbeeldingen kan vinden. Onderstaand enkele voorbeelden:

Pixabay.com
Death to stock
Pic Jumbo

Bij elke foto staat waarvoor je ze mag gebruiken. Bijna altijd zijn ze vrij te gebruiken op je website. En je hoeft geen factuur achteraf te verwachten. Nadeel van deze foto’s is wel dat iedereen ze vrij mag gebruiken. Dus jouw concurrent mag dezelfde foto’s op zijn/haar website plaatsen.

Nog meer ideeën voor gratis afbeeldingen op je website:

  • Maak zelf foto’s
  • Huur een fotograaf in
  • Vraag aan de eigenaar van de foto(‘s) of je ze mag gebruiken. En bewaar de toestemmingsmail.
  • Vraag rechtenvrije foto’s aan je leveranciers

Veel leveranciers willen graag dat je hun foto’s gebruikt. Ze hebben een databank/mediabank vol mooie afbeeldingen. Die bevatten niet alleen product afbeeldingen, maar vaak ook sfeerafbeeldingen.

Voorbeelden van leveranciers die vaak gratis afbeeldingen ter beschikking hebben:

  • Elektronica fabrikanten (bijv: TV’s, keukenapparatuur)
  • Beauty producten (bijv: make-up, haar styling)
  • Kledingmerken (schoenenmerken, kinderkleding)
  • Horecaproducten (bijv: koffiebonen producent, likeurfabrikanten

Kijk even rond in jouw onderneming. Van welke producten zouden er mooie sfeerafbeeldingen te verkrijgen zijn? Of kijk op de website van een leverancier en kijk of je mooie afbeeldingen ziet die je zou willen gebruiken. Bel die vaste leverancier en vraag naar de afbeeldingen of een login voor een mediabank/databank.

UPDATE NOVEMBER 2018:

Tip: Maak je zelf foto’s? Houd dan rekening met de AVG regels.