Wat is crawlbudget en hoe werkt het?

crawel budget seo martin splitt

Martin Splitt van Google vertelt in de nieuwste SEO mythbusting video over crawlbudget. De belangrijkste take-aways uit deze video zijn:

  • Je hoeft je pas druk te maken over crawlbudget wanneer je een site hebt miljoenen pagina’s. Crawlbudget is vaak niet het probleem, eerder de server instellingen.
  • De frequency van het crawlen heeft niets te maken met de kwaliteit van een pagina
    • Een goede pagina over de geschiedenis van een plantenbak hoeft niet dagelijks of wekelijks gecrawld te worden. Omdat er een kleine kans is dat er nieuwe content over dit onderwerp verschijnt. Dat betekent niet dat deze pagina niet op nummer 1 in de resultaten kan staan. De website van de NOS wijzigt elke paar minuten content omdat er continue nieuwberichten op de site verschijnen. Deze site wordt veel vaker gecrawld dan de site over de plantenbakken. Maar dat wil niet zeggen dat de site van de NOS hoger scoort in de resultaten dan een andere site.
  • Google kijkt naar wanneer een pagina’s het laatst is bijgewerkt. Bijvoorbeeld naar de datum in de XML sitemap (last modified date) of door middel van etags. Wanneer je echter vaak deze datum wijzigt maar inhoudelijk wijzigt er niks dan wordt de pagina uiteindelijk toch minder vaak gecrawld.
  • Crawl budget heeft invloed op het rendering budget

Bekijk hier de hele video over SEO en crawlbduget: