Wix, Weebly en Squarespace – SEO vriendelijk?

Zijn Wix, Weebly, Squarespace SEO vriendelijk?

Een website maken in Wix, Squarespace of Weebly

Een website maken of laten maken blijft voor veel ondernemers en marketeers een complex onderwerp. Je moet het design en bouwen uitbesteden aan derden, de kosten lopen per leverancier uiteen en je bent afhankelijk van een derde partij m.b.t. onderhoud.

Veel website eigenaren zouden dit graag overzichtelijker zien en ook niet onbelangrijk: goedkoper. Daar spelen partijen zoals Wix, Weebly en Squarespace handig op in. Deze bedrijven bieden online CMS (content management system) software aan waarin men zeer eenvoudig een website kan opzetten en onderhouden. Je kiest een mooi design template en door middel van “drag and drop” zet je een website kinderlijk eenvoudig in elkaar. Dat klinkt voor veel ondernemers en marketeers als muziek in de oren.

Mooie en goedkope website, ook vindbaar in Google?

Maar… zijn dergelijke pakketten wel de ideale oplossing? En hoe zit het met SEO, de vindbaarheid van je site in zoekmachines zoals Google? Want als je niet gevonden wordt online, wat heb je dan aan een mooie en goedkope website? En als dit zo een geweldige pakketten zijn, waarom heeft dan niet iedereen een dergelijke website?

Bovenaan Internet is in de voor- en nadelen van pakketten als Weebly, Wix en Squarespace gedoken, en er is uiteraard volop gekeken naar de zoekmachine vriendelijkheid.

Wix, Weebly, Squarespace en andere initiatieven lijken op sterk op elkaar. Maar om een goed en eerlijk overzicht te kunnen maken heb is er één CMS pakket geselecteerd, en dat is Wix geworden. Dit pakket wordt in Nederland veel gebruikt. Onderstaand de voor- en nadelen van Wix en wat een Wix website doet voor de vindbaarheid in zoekmachines.

Voordelen:

 • Eenvoudig zelf opmaken van een website (drag & drop)
 • Mooie moderne design templates
 • Basis versie (zonder eigen domeinnaam) is gratis
 • Support 24/7 beschikbaar

Nadelen:

 • De basis (gratis) versie bevat reclame
 • De basis (gratis) versie bevat geen eigen domeinnaam (gratis: bovenaaninternet.wixsite.com / betaald: bovenaaninternet.nl)
 • (Zoals bijvoorbeeld www.bovenaaninternet. In de gratis Wix versie wordt dit weebly.bovenaaninternet.com)
 • De basis (gratis) versie bevat geen Google Analytics en Webmaster tools implementatie mogelijkheid
 • Geen open source systeem (Geen vrijheid om aanpassingen in de broncode te doen bijvoorbeeld in de HTML of CSS)
 • Bij diverse templates worden er SEO onvriendelijke URL’s gegenereerd
 • Veel klachten online te vinden over langzaam laden van Wix sites (zoekmachines geven voorkeur aan snelle sites) (Er is geen vrijheid om hosting aan te passen, zodat de site eventueel sneller kan laden)
 • Je zit vast aan CSS styling van templates (Je kan bijvoorbeeld niet het lettertype, lettergrootte of H1 styling aanpassen)
 • Plug-ins beperkt beschikbaar (+/- 230 Wix plugins beschikbaar t.o.v. bijvoorbeeld +/- 35.000 WordPress plugins)
 • Eenmaal gekozen voor een template? Dan niet meer wijzigen naar een ander template
 • Maximaal 500 redirects in te stellen (301’s) (kan alleen in betaalde versie)
  (Je wilt onbeperkt redirects kunnen instellen (redirects zijn een belangrijk SEO onderdeel))
 • De site is niet jouw eigendom
 • Als je wilt overstappen naar een andere partij/beheerder moet de site opnieuw worden opgebouwd

Onderzoek: Meest SEO vriendelijke CMS systeem

Onlangs heeft Richman Training uit het Verenigd Koninkrijk een indrukwekkend onderzoek gedaan naar het meest zoekmachine vriendelijke (SEO) CMS systeem ter wereld. Hij heeft gekeken naar 8 bekende CMS zoals Magento, WordPress maar ook Wix.

Hierbij komen Squarespace, Weebly en Wix het slechste uit het onderzoek naar voren. Shopify is veruit het beste systeem. En WordPress zit in de middenmoot.

CMS systeem voor SEO

Als je tijd hebt pak dan een kop koffie en lees hier het hele volledige artikel en bekijk alle grafieken.

Conclusie

Mijn conclusie is dat CMS pakketten als Wix niet positief zijn voor je vindbaarheid in zoekmachines (SEO). Daarnaast wordt je beperkt in de vrijheid in je vrijheid m.b.t. design. Maar als je daar geen waarde aan hecht, dan bieden dergelijke pakketten als Wix een goede en relatief goedkope oplossing voor een website. En kan je snel aan de slag.

 

PS: Bovenaan Internet bouwt geen websites, dus dit artikel is onafhankelijk geschreven.