Aantal gebruikers van vandaag in GA4 (Google Analytics) klopt niet?

ga4 google analytics bezoekers vandaag

In Google Universal Analytics (de oude versie van Analytics) kon je de datum van vandaag selecteren en dan kreeg je enigszins inzage in de gebruikers / sessies van vandaag. Dit klopte nooit 100% want hier zat een vertraging en verwerkingstijd in. Maar je kreeg een redelijk goede inschatting te zien van het aantal gebruikers.

Voorbeeld van Universal Analytics:

ga4 google analytics bezoekers vandaag

In GA4 krijg je dit te zien:

ga4 google analytics bezoekers vandaag

Deze screenshots betreffen dezelfde website. En er zit natuurlijk tijdverschil in het maken van de screenshots tussen. Maar toch laat GA4 aanzienlijk minder gebruikers zien.

Waarom laat GA4 vrijwel geen data van vandaag zien?

“Recentheid van gegevens is hoelang het duurt voordat Analytics een hit van uw property heeft verzameld en verwerkt. Als dat proces twintig minuten duurt, is de recentheid van de gegevens twintig minuten.” Bron: Google

En deze verwerkingstijd is in GA4 langer geworden dan in Universal Analytics. Er meer partijen die dit hebben opgemerkt zoals WP-Tweaks. Ondanks dat er weinig verschillen zitten in verwerkingstijden volgens de SLA’s van Universal Analytics vergeleken met die van GA4.

Verwerkingstijden Universal Analytics

verwerkingstijd universal analytics

Verwerkingstijden GA4:

ga4 recentheid gegevens

Bron: Google

Wat betekent Intradag?

Goede vraag. Dat betekent: “Intraday is een Engels begrip om aan te duiden dat een gebeurtenis op een bepaald moment tijdens de daghandel heeft plaatsgevonden. Intraday handelen is bijvoorbeeld de handel wat op een bepaalde dag heeft plaatsgevonden. Een intraday grafiek is een grafiek die de koers van bijvoorbeeld een aandeel op een bepaalde dag weer.” Bron: Semmie

Conclusie

Je kan nu helemaal niet meer naar de data van vandaag in Analytics kijken. Wil je weten wat er live speelt op je site? Dat kan je naar de realtime data stream kijken.