Embedded YouTube video goed of slecht voor SEO?

youtube video embedded en seo

Video’s zijn populair

Video’s worden online steeds populairder. Website bezoekers hebben geen zin om lange lappen tekst te lezen op een beeldscherm. Een goede video biedt hierin uitkomst. Door leuke animaties, muziek en geluid kan je een bezoeker geanimeerd uitleggen wat je dienst of product inhoudt. Daarnaast zijn video’s perfecte content om de dwell time op een pagina te verhogen.

YouTube meest gebruikte kanaal

YouTube is het meest gebruikte kanaal voor het publiceren van video’s. Deze video’s worden dikwijls op websites ‘ge-embedt”. Dat houdt in dat de video niet vanaf je eigen server geladen hoeft te worden. De embedded video wordt vanaf de YouTube server op jouw site afgespeeld.

Effect op laadtijd en verhoogd aantal requests

Doordat de video vanaf de YouTube server wordt afgespeeld zou je verwachten dat dit geen effect heeft op de laadtijd van je eigen site. Of misschien juist een positief heeft op de laadtijd. Maar dit is helaas niet waar. Voor het laden van de betreffende pagina met de embedded YouTube video moeten er namelijk veel meer requests worden verwerkt. Dit vertraagt het laden van de pagina.

Tip om te proberen

Zien is geloven. Dus doe een snelheidstest in PageSpeed Insights (gratis tool van Google). Kopieer de URL van de pagina waar de video opstaat en plak deze in PageSpeed Insights tool en klik op analyseren. Gedaan? Noteer je PageSpeed score. Verwijder nu de embedded video van de pagina. En plak dezelfde URL nu nog eens in de PageSpeed Insights tool. Resultaat? Een aanzienlijk betere score!

Embedded YouTube video: slecht of goed voor SEO?

Google en andere zoekmachines zijn dol op snelle websites. Veel bezoekers haken namelijk af wanneer een site niet binnen 2/3 seconden geladen is. Een embedded YouTube video vertraagt een website. Dus deze zijn niet goed voor SEO. Er zijn legio andere manieren op de een YouTube video te tonen op een website zonder dat het de laadtijd negatief beïnvloedt. Binnenkort meer hierover.