Meld je vandaag nog af voor de automatische migratie van Google Universal Analytics naar GA4

Ben je voorbereid op de komst van Google Analytics 4 (GA4)? En heb je al een account zelf aangemaakt en ingericht? Of moet je dit nog doen? Laat dit niet te lang liggen want in juli 2023 gaat Universal Analytics met pensioen en wordt er geen websitedata meer verzameld van je site in Universal Analytics. Dus dan weet je niet hoeveel bezoekers er op je site komen en welke pagina’s zij bezoeken.

Automatische migratie voor Google Analytics 4 (GA4)

Binnen nu en enkele dagen gaat Google zelf een GA4 account voor je aanmaken. Soms ook als je GA4 al hebt gekoppeld aan je site. Google heeft hierover een mail uitgestuurd, zie onderstaand.

Het is goed om te weten dat Universal Analytics en GA4 echt twee verschillende manieren van data weergeven en meten hebben. Ze zijn niet hetzelfde. En een automatische migratie lost voor de meeste websites niet alles op.

GA4 configuratie automatisch door Google

Zelfs Google zegt dat je migratie beter zelf kan doen

Voor de meeste websites is het niet aan te raden om te vertrouwen op de automatische migratie en kan je GA4 beter zelf inrichten. En direct controleren of alles klopt en wordt bijgehouden zoals jij dat wil. Zelfs Google zelf zegt dat je het beter zelf kan doen:

Wat houdt de automatisch gemaakt GA4 migratie in?

Google maakt een nieuwe property in Analytics voor je aan. En de basis-instellingen uit Universal Analytics worden zoveel mogelijk gekopieerd naar het nieuwe property.

Ik heb al een GA4 property aangemaakt

Je hebt al een GA4 account aangemaakt. Maar Google stuurt jou ook bovenstaande mail? Dan is er ook voor jou werk aan de winkel. Want doordat je Universal Analytics niet hebt gekoppeld aan GA4 weet Google niet dat er voor het betreffende Universal account/website al een GA4 account bestaat. Moet je deze twee dan aan elkaar koppelen? Nee, niet doen. Google maakt in die geval als nog een nieuwe property aan.

Heb je al een GA4 property en is deze gekoppeld aan Universal Analytics? Dan kopieert Google instellingen die je nog niet hebt afgerond naar je GA4 property. Terwijl je deze misschien bewust niet hebt toegevoegd aan GA4. Dit wordt gedaan wanneer er instellingen zijn die niet zijn gemarkeerd als ‘afgerond’. Deze worden als nog gekopieerd.

Hoe controleer je welke instellingen wel of niet op afgerond staan?

  1. Ga naar het Beheer gedeelte van je GA4 Property
  2. Ga naar Installatie-assistent
  3. Klik op het pijltje achter een instelling (zie onderstaande afbeelding)
  4. Daar zie je de optie ‘Markeren als klaar’. Kan je deze optie selecteren? Dan zag Google deze nog niet als ‘afgerond’.

Voor wie is de automatische migratie geschikt?

Gebruik je de basisssettings van Analytics Universal? Dus heb je bijvoorbeeld nooit conversies of doelen ingesteld? En bekijk je af en toe de bezoekersaantallen en doe je verder niks met Analytics? Dan kan de automatische migratie een optie voor je zijn.

Voor wie is de automatische migratie niet geschikt?

Voor iedereen die meer doet met Google Analytics dan de basisinstellingen is de migratie niet voldoende. Ga er niet vanuit dat de automatische migratie jouw conversies ed. goed overneemt. Dit moet je echt controleren. Zeker wanneer de gekoppeld zijn aan Google Ads. Anders neem je beslissingen op basis van verkeerde data. Een Eccommerce rapport (e-commerce tracking) worden ook niet gemigreerd.

Heb je Universal Analytics gekoppeld via Tag Manager in plaats van een handmatig koppeling? Dan moet je zelf aan de bak om GA4 te koppelen.

Hoe meld je je af voor migratie?

  1. Ga naar Google Analytics
  2. Ga naar je Google Universal Analytics weergave
  3. Ga naar Beheer
  4. Ga onder Property naar Installatieassistent voor GA4
  5. Onderaan zie je staan ‘Automatisch een eenvoudige Google Analytics 4-property instellen’
  6. Vink dit uit

Lees ook:

Hoe koppel je Google Analytics 4 (GA4) aan Google Tag Manager (GTM)?

Bronnen:
https://www.kristaseiden.com/ga4-automigration-what-you-need-to-know/
https://support.google.com/analytics/answer/12938611#partial
https://www.youtube.com/watch?v=7ft3aJ677uM