6 redenen waarom een Google Review niet zichtbaar is

google review niet geplaatst

Waarom wordt mijn Google Review niet getoond?

Er zijn 6 veel voorkomende redenen waarom een Google Review niet wordt getoond. Onderstaand vind je mogelijke oorzaken hiervoor:

  1. Links (URL’s) of e-mailadres in een review
  2. Dubbel Google Mijn Bedrijf account
  3. Spam of ongepaste content
  4. Te weinig reviews
  5. Gloednieuw Google Mijn Bedrijf account
  6. Google Reviews is tijdelijk niet beschikbaar

1. Links (URL’s) of e-mailadres in een review

Controleer of er een link naar een website, een e-mailadres of vreemde leestekens (zoals: &%$@) in de review staan. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een review niet wordt getoond.

2. Dubbel Google Mijn Bedrijf account

Check of er (per ongeluk) meer dan 1 Google Mijn Bedrijf account voor je bedrijf beschikbaar is. Doordat een medewerker zonder je medeweten een 2e account heeft aangemaakt. Of doordat er door een verhuizing een 2e account is aangemaakt. En dat klanten de reviews bij het verkeerde account plaatsen.

3. Spam of ongepaste content

Bij de meest bedrijven is dit niet van toepassing. Maar wanneer Google vermoedt dat een review spam of ongepaste content bevat wordt deze niet gepubliceerd.

4. Te weinig reviews

Soms worden de reviews niet getoond omdat er nog maar weinig beschikbaar zijn. Wat is weinig? Dat varieert meestal van minder dan 3 tot 5. Oplossing? Meer reviews verzamelen!

5. Gloednieuw Google Mijn Bedrijf account

Net een nieuw account aangemaakt voor Google Mijn Bedrijf? En direct enthousiast aan de slag gegaan met het verzamelen van reviews? Dan kan het enkele dagen of weken duren voordat deze getoond worden. Omdat Google jouw nieuwe account nog moet verwerken. Duidelijke redenen hiervoor zijn niet te vinden, maar de praktijk wijst uit dat hier geduld een schone zaak is.

6. Google Reviews tijdelijk niet beschikbaar

Dat waren gekke tijden toen we in een lockdown kwamen i.v.m. het coronavirus. Veel bedrijven werkten door het coronavirus (covid-19) met een kleinere bezetting. Ook bij Google waren medewerkers op de kantoor. Dit heeft erin geresulteerd dat er ook minder capaciteit was voor de tak Google Mijn Bedrijf (ook Google My Business).

Door deze lagere bezetting waren sommige diensten van Google niet beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van Google Reviews. Men kan deze reviews meestal wel invoeren, maar ze worden niet getoond.  Ze zijn dus niet zichtbaar voor anderen.

Het was destijds niet zeker of deze reviews op een later moment wel worden gepubliceerd. Je kon als eigenaar van een Google Mijn Bedrijf pagina echter wel antwoorden op een reeds geplaatste review. Google gaf aan dat het over enkele weken weer mogelijk zou zijn om reviews te plaatsen. Er werd echter geen exacte datum genoemd.

In april 2020 geeft Google aan dat reviews (die niet werden getoond) vanaf heden weer mondjesmaat worden gepubliceerd:
“Reacties op reviews zijn nu beschikbaar. We maken het stapsgewijs mogelijk om nieuwe gebruikersreviews, nieuwe gebruikersfoto’s, nieuwe korte namen, en vragen en antwoorden toe te voegen. Dit doen we per land en per bedrijfscategorie.Ook publiceren we geleidelijk reviews en foto’s die gebruikers eerder bij Google Maps hebben ingediend.” Google Mijn Bedrijf

Rond half juli 2020 worden bij vrijwel alle bedrijven de reviews direct geplaatst. Bij een enkeling duurt het misschien wat langer. Maar dit probleem is zo goed als opgelost.

Meerdere platforms gebruiken voor verzamelen van reviews

Zorg dat je niet afhankelijk bent van 1 platform voor je reviews. Er zijn diverse andere (gratis) mogelijkheden hiervoor. Denk aan Facebook, een uitgebreide klant testimonial op je site, productreviews voor op een productpagina of denk aan externe review verzamelsites zoals Feedback Company en Trust Pilot.

review product

Het voordeel van de bovengenoemde productreviews is dat je structured data kan toevoegen waardoor er in de zoekresultaten een rich snippet wordt getoond. Zie onderstaand voorbeeld (geel gearceerd):

Meer info hierover vind je hier: https://developers.google.com/search/docs/data-types/product

Bronnen:
https://support.google.com/business/thread/38582888?hl=en
https://support.google.com/business/answer/9792336?hl=en
https://support.google.com/business/answer/9792336?hl=nl