Geen categorie

Wat zijn de Core Web Vitals?

core web vitals

Dit jaar kondigde Google de Core Web Vitals aan. Dit worden nieuwe rankingfactoren die worden gebruikt in algoritme van Google zoekmachine.

Wanneer gaat het live?

Deze nieuwe factoren worden in mei 2021 geïntroduceerd en toegepast in het Google algoritme.

Waarom Google Core Web Vitals?

Google vindt gebruiksvriendelijkheid van een website of pagina erg belangrijk. En deze nieuwe factoren zijn gericht op de gebruikservaring op een pagina. Zo wordt er gekeken naar laadtijd van een pagina en naar de stabiliteit van een pagina tijdens het laden van de pagina.

Websites die niet goed scoren op dit gebied kunnen gevolgen ondervinden. Zo kunnen zoekresultaten (van voornamelijk nieuwssites) niet meer getoond worden bij de ‘Top Stories”.

Waaruit bestaat de Core Web Vitals?

LCP – Largest Contentful Paint

De LCP meet de waargenomen laadsnelheid. De LCP moet binnen 2.5 seconde plaatsvinden nadat de pagina voor het eerst wordt geladen.

Het gaat erom hoe lang het duurt voordat de hoofdcontent op een pagina is geladen en hoe lang het duurt voordat een bezoeker er mee kan interacteren.

Onderdelen om naar te kijken zijn:

  • Langzame server
  • Verwijder ongebruikte CSS
  • Javascript en CSS: render blocking

FID – First Input Dealy

Meet de eerste indruk van een sitebezoeker van de interactiveit en reactiesnelheid op een site.

CLS – Cumulative Layout Shift

Meet of en hoe vaak websitebezoekers onverwachte layout-verschuivingen ervaren. Je kent het vast wel: je wilt op een knop klikken op een pagina maar klikt verkeerd omdat er bovenaan de pagina nog een banner wordt geladen. Hierdoor verschuift alle content naar beneden en klik jij niet op de betreffende knop maar op een reclamebanner van een ander bedrijf.. irritant he?

Hoe bereid je een website voor?

In Google Search Console kan je de score van een website terugvinden voor de Core Web Vitals. En ook in Google Page Speed test. Want als je weet hoe een site ervoor staat dan kan je ook werken aan het verbeteren.