Dit jaar kondigde Google de Core Web Vitals aan. Dit worden nieuwe rankingfactoren die worden gebruikt in algoritme van Google zoekmachine. Deze vallen onder de Page Experience Update.
Introductie van Core Web Vitals uitgesteld
Deze nieuwe factoren zouden in mei 2021 geïntroduceerd. Maar deze introductie is uitgesteld. De uitrol zal starten in juni en in augustus 2021 volledig uitgerold zijn.
Waarom Google Core Web Vitals?
Google vindt gebruiksvriendelijkheid van een website of pagina heel belangrijk. En deze nieuwe factoren zijn gericht op de gebruikservaring op een pagina. Zo wordt er gekeken naar laadtijd van een pagina en naar de stabiliteit van een pagina tijdens het laden van de pagina.
Websites die niet goed scoren op dit gebied kunnen gevolgen ondervinden. Zo kunnen zoekresultaten (van voornamelijk nieuwssites) niet meer getoond worden bij de ‘Top Stories”.
Waaruit bestaat de Core Web Vitals?
LCP – Largest Contentful Paint
De LCP meet de waargenomen laadsnelheid. De LCP moet binnen 2.5 seconde plaatsvinden nadat de pagina voor het eerst wordt geladen.
Het gaat erom hoe lang het duurt voordat de hoofdcontent op een pagina is geladen en hoe lang het duurt voordat een bezoeker er mee kan interacteren.
Onderdelen om naar te kijken zijn:
- Langzame server
- Verwijder ongebruikte CSS
- Javascript en CSS: render blocking
FID – First Input Dealy
Meet de tijd vanaf het moment dat een bezoeker voor het eerst interacteert met een site. Denk aan een klik op een button of link. Tot het moment waarop de browser de event handlers heeft verwerkt.
CLS – Cumulative Layout Shift
Meet of en hoe vaak websitebezoekers onverwachte layout-verschuivingen ervaren. Je kent het vast wel: je wilt op een knop klikken op een pagina maar klikt verkeerd omdat er bovenaan de pagina nog een banner wordt geladen. Hierdoor verschuift alle content naar beneden en klik jij niet op de betreffende knop maar op een reclamebanner van een ander bedrijf.. Irritant hè?
Hoe bereid je een website voor?
In Google Search Console kan je de score van een website terugvinden voor de Core Web Vitals. En ook in Google Page Speed test. Want als je weet hoe een site ervoor staat dan kan je ook werken aan het verbeteren.