Laat 301 redirects minimaal 1 jaar live staan

hoe lang 301 redirect live laten staan?

Update: juli 2021
Het is vorige week nog eens herbevestigd door Garry Illyes (werkzaam bij  als Google Webmaster Trends Analyst). Het advies van Google is: laat een 301 redirect minimaal 1 jaar live staan (en het liefst nog langer):

301 redirects

Google adviseert: laat 301 redirects 1 jaar staan

Hij verwijst daarbij naar het blog van Google Search Central. Daar is het volgende te vinden over hoelang je redirects moet behouden: Bewaar redirects zo lang mogelijk, minimaal een jaar. Dan kan Google alle signalen overzetten naar de nieuwe URL’s zoals het crawlen en verwerken van links op andere sites die naar de oude URL’s linken. Maar voor gebruikers van de site is het beter om de links voor onbepaalde tijd aan te houden. Redirects leveren soms wel vertraging op dus zorg dat interne links en links met een hoog volume van andere sites wel naar de nieuwe URL’s verwijzen.

Serversnelheid en hoeveelheid URL’s

Daarnaast geeft Google aan: de tijd die nodig is om de redirects te verwerken is afhankelijk van de snelheid van de server en om hoeveel URL’s het in totaal gaat. Bij een middelgrote website kan het enkele weken duren voordat het is verwerkt. En bij grotere websites kan het nog langer duren.

Artikel: oktober 2016

Iedereen heeft wel eens 301 redirects aangemaakt voor zijn/haar website of die van een klant. Moet je die 301 redirects dan voor eeuwig live laten staan? Of kan je ze op een gegeven moment weer offline halen?

Reactie van Google in oktober 2016

Deze vraag is ook gesteld aan John Mueller van Google. En dit is zijn antwoord: Wij verwachten dat 301 redirects enige tijd live blijven staan. Het liefst minimaal 1 jaar. Op deze manier zijn wij (Google) er zeker van dat alle links die naar de oude URL’s linkten, goed worden doorgezet naar de nieuwe URL’s. Ook direct verkeer (bijvoorbeeld vanuit bookmarks) willen we naar de juiste eindpagina leiden en niet naar een 404 foutmelding.

Check na 1 jaar waar verwijzend verkeer vandaan komt

Kijk na 1 jaar eens of er nog veel verkeer komt uit de oude URL’s. Dit zou niet meer de bedoeling moeten zijn. Als dit nog wel het geval is kijk dan waar ze exact vandaan komen. Bijvoorbeeld een blogger die een artikel heeft geschreven en doorlinkt naar een artikel op jouw website. Vraag dan aan de blogger of hij de URL wil aanpassen.

Van http naar https

Vergeet niet dat als een website overgaat van http naar https dat er dan ook 301 redirects aangemaakt moeten worden.

Meer weten hierover? Lees het artikel op Google Search Central