Is een HTML sitemap goed voor SEO?

HTML sitemap en SEO

Een discussie die lang speelt tussen verschillende partijen in de online wereld: moet je wel of geen HTML sitemap op je website zetten? Het is hierbij goed om te weten dat een HTML en een XML sitemap niet hetzelfde zijn.

Wat is een HTML sitemap?

Een HTML sitemap wordt gemaakt voor een bezoeker van een website. Deze sitemap geeft inzage in de structuur van een website: wat zijn de categorieën en subcategorieën etc. Sommige bezoekers navigeren graag door een website op basis van een HTML sitemap. Tevens draagt deze bij aan het indexeren van de site.

Wat is een XML sitemap?

Een XML sitemap geeft, in tegenstelling tot de HTML sitemap, geen duidelijke structuur van de website weer voor de bezoeker. Deze sitemap is voor zoekmachines bedoeld en hierin wordt aangegeven welke pagina’s/URL’s geïndexeerd mogen worden door zoekmachines.

Draagt een HTML sitemap bij aan SEO?

Een XML sitemap is een no-brainer. Die hoort thuis op je website. Maar een HTML sitemap wordt vaak gezien als een SEO techniek uit 1986. Maar hij draagt wel degelijk bij aan de vindbaarheid van je site en is vaak ook makkelijk te implementeren. Dus dit ‘laag hangend fruit’ moet je plukken.

Wat vindt Google ervan?

Google adviseert het gebruik van een HTML sitemap:

Een HTML-sitemap is bedoeld voor gebruikers van een site. Over het algemeen biedt dit type sitemap koppelingen naar de pagina’s op uw site en mogelijk beschrijvingen van die pagina’s. We moedigen het gebruik van HTML-sitemaps aan. Ze maken het voor gebruikers gemakkelijker om door uw site te navigeren. Zoals we in onze richtlijnen voor webmasters bespreken, helpt een duidelijke hiërarchie met tekst en links ons ook om uw site te indexeren.

Je hoeft overigens een HTML sitemap niet in te dienen in Search Console, zoals je bij een XML sitemap wel doet.

Voordelen van een HTML sitemap

Een HTML sitemap is niet alleen goed voor zoekmachine optimalisatie, maar ook voor de gebruiksvriendelijkheid van de websitebezoeker en de websitebeheerder of online marketeer.

Enkele voordelen van een HTML sitemap op een rij:

  • Maakt het makkelijk voor een bezoeker van een grote website om snel te vinden wat hij/zij zoekt
  • Zorgt dat zoekmachines de inhoud makkelijker kunnen categoriseren
  • Voorkomt ‘orphan pages’ (dit is een pagina die geen links ontvangt van andere pagina’s)
  • Handig voor sitebeheerders
    • Houd over van de site en structuur
    • Vind dankzij de HTML sitemap snel mogelijkheden voor interne links

Positie van de HTML sitemap

Deze staat meestal onderaan de website. Bijvoorbeeld in de footer. Daar verwachten bezoekers deze ook, dus plaats ‘m niet op een andere plek want dan kan men ‘m niet vinden.

Voorbeeld van een HTML sitemap

Er zijn verschillende websites en webshops met een HTML sitemap. Neem bijvoorbeeld Swiss Sense uit Uden:

html sitemap voorbeeld

Bronnen:
https://developers.google.com/search/blog/2005/09/how-is-google-sitemap-different-from